Wesołe świętowanie 2023 – Święto Marcina

Komunikaty

11 listopada to nasze najważniejsze święto narodowe Odzyskania Niepodległości po 123 latach zaborów. Co roku obchodzimy je w różny sposób świętując.
Niewielu jednak wie, że 11 listopada to także święto wielbicieli młodego wina i pysznej pieczonej gęsi ze złocistą chrupiącą skórką. Święto dawno w Polsce zapomniane, a warte odtworzenia.
Dotychczas na obchody święta wina i gęsinę wyjeżdżaliśmy na Morawy. Spędzaliśmy ten dzień na dziedzińcu pałacu w Čejkovicach, gdzie miejscowi winiarze prezentowali swoje wyroby, odwiedziliśmy jeden z najstarszych kompleksów zakonu templariuszy w Petrov-Plže, byliśmy w zabytkowych podziemiach Valtic, na festiwalu Świętomarcińskim w Mikulovie oraz w Czeskim Kmrumlovie, gdzie Święty Marcin przybywał na obchody na białym koniu.
W tym roku nadarza się jedyna w swoim rodzaju okazja aby święto Odzyskania Niepodległości 11 listopada połączyć ze świętem Marcina i Wesoło Świętować.

A zatem :
Serdecznie zapraszamy 11 listopada 2023r. na ŚWIĘTO MARCINA na „Cieszyńskim Szlaku Wina” do pałacu rodu Thun-Hohenstein w Kończycach Wielkich.

Postanowiliśmy nawiązać do tradycji winiarskiej w Księstwie Cieszyńskim i wraz ze Stowarzyszeniem „Cieszyński Szlak Wina” chcemy przypomnieć o winiarskich korzeniach Cieszyna i okolic sięgających XIV wieku.

Obchody rozpoczną się o godz. 11.00 w parku przed pałacem i potrwają do około 19:30. Najważniejsze punkty programu są następujące:
11.11 – uroczyste otwarcie święta wina – zdjęcie „Góry” i przemarsz orszaku rekonstrukcyjnego ze św. Marcinem na czele,
11.30 – degustacja grzanego wina w altance na winnicy
12.00 – degustacja win w winiarni w pałacowej piwnicy – zaznajomienie się z procesem produkcji wina,
Od 13.00 – 19.30 – biesiada w sali tarasowej – Tu będzie można spróbować pieczonej gęsi z polskiej hodowli z modrą kapustą oraz delikatnymi kluseczkami śląskimi, różnych specjałów w tym serów regionalnych i pasztetów pałacowych ( z zielonym pieprzem, z orzechami, z żurawiną) a przede wszystkim degustacja młodego wina i miodów pitnych z 4 winnic z naszego regionu. wino ( z winnic: Bruntelesa, Smuga, Kępa Wiślicka, Chateau Kończyce Wielkie) w ilości 0,5 litra na osobę, będą rogale Marcińskie, napoje gorące i zimne oraz owoce. Będą to wina świeże i młode, dojrzewające dopiero kilka tygodni, które cechuje wyjątkowa czystość i przejrzystość, mają również niższą zawartość alkoholu.

Od początku imprezy będzie przygrywał nam Henio – Zbój ze Skoczowa.
Będzie też możliwość zakupienia na miejscu (50 – 70 zł za butelkę) tegorocznego wina z okolicznych winiarni.
A jakie dawno już zapomniane tradycje wiązały się z winiarstwem w Księstwie Cieszyńskim? O tym dowiecie się uczestnicząc w imprezie.

Koszt imprezy to kwota 250 zł.

Ilość osób ograniczona.
Zapisy chętnych telefonicznie przyjmuje do dnia 25 października 2023 r. Danuta Urbańczyk-Zysek tel. 600 486 339. Wpłaty należy dokonać w trakcie w dyżurów w biurze UTW lub wykładach plenarnych, wyłącznie gotówką.

Zapewniamy transport uczestników imprezy.
Wyjazd w dniu 11 listopada 2023 o godzinie 10.00 z Cieszyna – Banotówka (przystanek autobusowy, ul Kossak- Szatkowskiej) – następnie przystanek autobusowy na wiadukcie ul. Kolejowa, – przystanek autobusowy nad cmentarzem ul. Katowicka – oraz przystanek autobusowy–Pikiety naprzeciwko Biedronki. Powrót w godzinach wieczornych.
Zapraszamy do wspólnej zabawy !